Tefal Pain & Plaisir ile glutensiz ekmek yapımı
Bu cihazın ekmek yapmayı ne kadar kolaylaştırdığını anlatamam. Makineye tüm malzeme tek seferde koyuluyor ve süresi bittiğinde ekmek hazır oluyor. Haznesine malzemeleri koymak dışında hiçbir ek işlem gerektirmiyor. Tüm yoğurma, mayalama ve pişirme işlemlerini kendisi hallediyor. Hatta pişme bittikten sonra da bir süre için ekmeği sıcak tutuyor.
Ben her seferinde aynı unu kullanıyorum ve o yüzden ölçülerimde değişiklik olmuyor. Fakat farklı marka glutensiz unlarda ölçüler değişebilir. Genelde kutularının üzerinde ekmek tarifi bulunuyor.
Farklı un ile alakalı şunu belirtmem gerekiyor. Bir seferinde farklı bir glutensiz unla 1 kiloluk ekmek yaparken pişme aşamasında yoğun bir duman çıkmaya başlamıştı. Meğer hamur, mayalanma aşamasında hazne hacminden de fazla şiştiği için hamurun bir parçası ısıtıcı borunun üstüne düşmüş ve pişirme aşamasında orada yanmış. O yüzden makinenin üst limiti olan 1 kiloluk ekmek yaparken bu gibi durumlar aklınızda olsun. Mesela saat kurarak gece otomatik başlayacak şekilde ayarlamış olsaydım ne olurdu bilmiyorum.
Ölçüler:
500 ml su
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1,5 çay kaşığı tuz
500 gr glutensiz un
20 gr toz maya
1 çay kaşığı toz şeker
İsteğe göre susam, çörek otu vb.
Önce sıvı malzemeler ve tuz; yani su, zeytinyağı ve tuz hazneye konuyor.
Ardından suyun üzerine un dökülür. Unun üzerine de mayalar ve toz şeker gezdirilerek dökülür. Bütün iş bu. Sonra hazne makineye yerleştirilir.
Ağırlık simgesi olan tuş ile ekrandaki oku hazırladığımız ekmeğin ağırlığına göre ayarlıyoruz. Ben 1 kiloluk yaptığım için ok onu işaret ediyor.
Ekranın sağında bulunan ekmek simgeleri ise ekmeğin pişme derecesini belirtir. Yukarıdan aşağıya pişme derecesi artar. Ben genelde orta veya yüksek pişirmeyi seçiyorum.
Glutensiz ekmek programı zaten 1. program. Kapağı da kapatınca Start düğmesine basıyoruz.
Ekmek piştikten sonra eldivenle alınmalı. Ben büyük bir tabağa havlu kağıt koyuyorum. Ekmeği, haznenin ağzını tabağa çevirerek indiriyorum. Ardından ekmeği düzeltiyorum ki kabuk kısmı tabağa denk gelsin ve böylece terleme daha az olsun.
Ekmek dışarıda soğuduktan sonra önce içindeki yoğurma kolunu çıkartıp buzdolabına kaldırıyorum. Yoğurma kolu çengelle çıkarılırken çiziliyor ve kaplaması çıkıyor, o yüzden ben elle çıkarıyorum.
Başlarda bu aşamada dilimliyordum fakat ekmek fazla parçalanıyordu. Farkettim ki bir gün buzdolabında kaldıktan sonra güzel bir şekilde oldukça ince dilimlenebiliyor.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorum...